NCERT CLASS 7 THE STORY OF INDIAN FARMING MCQ ONLINE QUIZ is very useful for NMMS students, Ap dsc aspirants, ap tet, appsc gk, rrb gk, appsc groups exam., 🌍 NCERT CLASS 7 GEOGRAPHY THE STORY OF INDIAN FARMING MCQ QUIZ Choose the correct answer for each question. Submit Answers Reset
Get link
Facebook
X
Pinterest
Email
Other Apps
Indian Geography Rivers Quiz
Get link
Facebook
X
Pinterest
Email
Other Apps
-
This is the online learning platform. Indian geography rivers quiz online test. Indian geography related quiz questions and answers is very useful for all competitive exams.
General knowledge for Indian geography is very useful for ibps, APPSC, TSPSC etc.,
1. Where is the river Narmada born?
ANSWER= (A) Amarkantak
Explain:- The Narmada rises in the Amarkantak hills in Madhya Pradesh. It flows towards the west in a refty valley formed due to faulting
2. Which river is the longest river in Indian Plateau
ANSWER= (B) Godavari
Explain:- The Godavari is the largest Peninsularriver.Its originates from Western ghats near Nasik district of Maharashtra state.
3.Which of the following is the west flowing river?
ANSWER= (D) Tapi
Explain:- The Tapi rises in the Satpura ranges, in the Betul district of Madhya Pradesh. It's also flows in a rift valley.
4. Thungabhadra river merges into which river?
ANSWER= (A) Krishna
Explain:- The Thungabhadra river originates from Western ghats near Kolar district of Karnataka state. Hospet dam construct on the river of Thungabadhra.
5. Which of the following rivers is a tributary of Ganges?
ANSWER= (D) Son
Explain:- The Son river tributary of Ganga. The Son river originates from central highlands.
6. What is the river Brahmaputra called in Tibet?
ANSWER= (B) Tsang Po
Explain:- Brahmaputra is known as the Tsang Po in Tibet and Jamuna in Bangladesh
7. What is the river Ganga called in Bangladesh?
ANSWER= (C) Padma
Explain:- Ganga is known as the Padma in Bangladesh
8. Birth place of river Krishna
ANSWER= (A) Mahabaleshwar
Explain:- Krishna river is the second largest river in Peninsular Plateau
9.A non-tributary of the Indus River
ANSWER= (D) Gandak
Explain:- Gandak, Son, Yamuna rivers are tributary's of Ganga.
10. Where is the birthplace of river Tapi
ANSWER= (B) Multai
Explain:- The Tapi originates Satpura ranges. Its flows from East to West.
Mobile income tax software 2025-26 Tax exemption of up to Rs 12 lakhs will be available for the FY 2025-26, AY 2026-27; This exemption is available by Income tax software selecting the Income Tax New Regime . In the Old Income Tax Regime 12 lakhs exempted not available . Mobile Income tax software very useful for AP TEACHERS. Income Tax Exemptions under Old Tax Regime Under Section 80 C <= 1,50,000 Rs. 80 C section under Insurance and Investment schemes for ex: LIC, HDFC Insurance, Public Provident fund, Postal Life Insurance, Sukanya Samruddi Yojana etc Under Section 80CCD2 <=1,50,000 Rs. This section also tax exemption maximum 1,50,000 Rs. Extra amount showing 80CCD1A this section eligible amount Rs 50,000. 80 C section and 80 CCD2 and 80 CCD1A section are eligible amount only for Rs 2,00,000. Income tax old regime all deduction are eligible. New Income Tax Regime or Old Income Tax Regime as a employee wish. Rent house or Own house eligible for showing old tax ...
Class 10 Social studies map pointing slip test PDF download this test is practised very useful for 10th class students and they get 15 out of 15 March in SSC examination. AP government 100 days action plan implemented every week Grand slip test conducted this is slip test 5 map pointing. SLIP TEST PDF DOWNLOAD
Comments
Post a Comment