Featured Post

Current affairs today telugu

   Current affairs in telugu useful for all competitive exams ; 28 October 2026 Current Affairs Telugu, 28th October Daily Current Affairs, Today GK Telugu 2026, Daily Current Affairs MCQ 2026, APPSC GK Quiz Telugu, UPSC Daily Quiz, Telangana Current Affairs, Andhra Pradesh Current Affairs, Daily 10 Questions Telugu CURRENT AFFAIRS TODAY TELUGU    1. ESTIC 2026 (Emerging Science, Technology and Innovation Conclave) ఎక్కడ ప్రారంభమైంది? A) హైదరాబాద్ B) భారత మండపం న్యుడిల్లీ C) బెంగళూరు D) ముంబై ANSWER= (B) భారత మండపం న్యుడిల్లీ Explain:- ESTIC 2026ను 27 అక్టోబర్ 2026న న్యూఢిల్లీలోని భారత్ మండపంలో ప్రారంభించారు. Check Answer   2.12వ BRICS పార్లమెంటరీ ఫోరం 2026 ఎక్కడ జరిగింది? A) మాస్కో B) బీజింగ్ C) న్యూడిల్లీ . D) బ్రసిలియా . ANSWER= (C) న్యూడిల్లి Explain:- 12వ BRICS పార్లమెంటరీ ఫోరం న్యూఢిల్లీలో జరిగింది. లోక్‌సభ స్పీకర్ ఓం బిర్లా ప్రారంభించారు. Check Answer   3.జాతీయ ర...

NMMS SOCIAL BITS

 

NMMS Social bits is very useful for high school students and DSc aspirants and All competitive exams like appsc, rrb, ssc,ctet, aptet exams etc., 



1.Which of the following is known as Golden fibre?





ANSWER= (B) Jute
Explain:-

 

2. The word "Viticulture" is associated to ?





ANSWER= (A) Grapes
Explain:-

 

3. Minimum age limit to drive transport vehicles is?





ANSWER= (B) 18 years.
Explain:-

 

4. The largest producer of Bauxite in the World is ?





ANSWER= (C) Australia.
Explain:-

 

5. The Governor is appointed by ?





ANSWER= (D) President of India.
Explain:-

 

6. EVMs were used throught India for the first time in the year ?





ANSWER= (B) 2004.
Explain:-

 

7. Which of the following statements is False regarding the composition of Legislative Council ?





ANSWER= (D) 1/12 of the members are nominated by the Govrnor of the State.
Explain:- 1/6 of the members are nominated by the Governor of the State.

 

8. A resulution on how independent India's constitution should look like was passed by the Indian National Congress at ?





ANSWER= (B) Karachi session
Explain:- The Karachi resuloution was passed by the Indian National Congress at 1931.

 

9. The first person to Voyage across the globe by sea was ?





ANSWER= (C) Magellan
Explain:- The Portuguese explorer Ferdinand Magellan have circum navigated the globe.

 

10. Which type of forests are in majority in Andhra Pradesh ?





ANSWER= (B) Deciduous forests
Explain:-

Comments

Popular posts from this blog

MOBILE INCOME TAX SOFTWARE 2025-26